"We zijn vandaag voor het eerst met de wagen naar het park gegaan!! Wij 3e missen je wel! Nogmaals bedankt voor de goede zorgen tijdens Bobbie haar eerste dagen!! Je rust werkte aanstekelijk en heeft ons

veel goeds gedaan. Ook bedankt voor je luisterend oor!! Liefs, Matt & Lian & Bobbie"

Geboortebrood

Een speciaal brood ter gelegenheid van de geboorte van een kind bestaat al sinds mensenheugenis. In Nederland is het een zeer oud gebruik dat afkomstig is uit de Achterhoek. Maar ook voor Bakker Out is het al meer dan dertig jaar een bekend verschijnsel. In de regio Amstelland geeft men de kraamvrouw een brood,  gemaakt door bakker Out waarin krenten, rozijnen, amandelspijs en vanille zijn verwerkt. Het brood wordt afgewerkt met abrikozenmoes en fondant, mooi versierd met rozen en blaadjes van marsepein en met zuidvruchten. In het midden wordt een ooievaar met baby (rose of blauw) geplaatst en op marsepein staat de naam van de baby. Het brood heeft het gewicht van de baby,  en de kraamvisite krijgt een stukje van dit overheerlijke brood. Het brood gaat met gemak 10 dagen mee en hoeft beslist niet snel geconsumeerd te worden. Alle kraamvisite kan er dus van genieten, het middenstuk kan men laten drogen, en bewaren in een mooie doos of stolp als aandenken voor de kleine. 

 

Egypte

Ook in het oude Egypte was het geboortebrood al een bekend verschijnsel maar op een hele bijzondere manier. Nadat het was gebakken werd het verborgen in een biezen mandje van gevlochten papyrus, met bitumen gepleisterd. Dit mandje werd in de Nijl geworpen. De oorsprong voor dit gebruik wordt toegeschreven aan Thoetmoses IV. Hij was een jongere zoon van Amenhotep II en diens vrouw Tiaa. Als prins had Thoetmoses het bevel over de wagenstrijders in Memphis. Na een tocht met zijn wagen sliep hij eens rond het middaguur onder de schaduw van de grote sfinx. Het beeld van de sfinx werd in die tijd - en nog steeds - als het beeld van de zonnegod vereerd. De Zonnegod verscheen hem in een droom en vroeg hem - om bij de geboorte van zijn eerste kind - een offerbrood aan de Nijl toe te vertrouwen. Thoetmoses kreeg de belofte dat hij beloond zou worden met de waardigheid van Farao, hoewel hij daarvoor niet was voorbestemd. Zo geschiede dit. Opvallend in dit verhaal is de overeenkomst met Bijbelse verhaal  waarin Mozes in een mandje aan de Nijl werd toevertrouwd.  

Nieuwe Wereld 

Dat het geboortebrood niet alleen in de Oude Wereld bekend was blijkt ook uit de overleveringen van de Spaanse ontdekkingsreizigers in de Nieuwe Wereld. Daar zagen ze dat er geboortebroden werden gemaakt van
Quinoavlokken.
Quinoa wordt ook wel het graan van de Inca's genoemd. De naam Quinoa komt uit het Quechua (de taal van de Inca's) en betekent 'het moedergraan'. Naar oud gebruik werd door de Inca’s een geboortebrood versierd met gekleurde linten. Het brood werd op een gloeiend hete steen in een bonte optocht door het dorp gedragen. Daarna werd het door de kraamvrouw in kleine stukjes gesneden en verdeeld onder de kinderen van het dorp. Ook vandaag de dag wordt Quinoa nog gegeten. Omdat Quinoa kwalitatief hoogwaardig voedsel is, zijn er in Amerika en Canada variëteiten ontwikkeld die minder specifieke eisen aan het klimaat stellen en ook buiten Zuid Amerika verbouwd kunnen worden. Quinoa bevat veel plantaardige eiwitten en is rijk aan mineralen. Het wordt vaak gebruikt ter vervanging van gierst. 

 

 

 

RECENSIES

 

2.5 jaar geleden is Nancy onze kraamverzorgster geweest na de geboorte van onze eerste zoon. Wij waren toen zo tevreden over haar dat wij haar aan al onze vrienden hebben aangeraden (en ook zij waren super enthousiast). Toen wij wisten dat wij een tweede kindje zouden krijgen, hebben wij haar dan ook meteen weer gevraagd om ons voor een tweede keer te helpen tijdens de kraamweek. Gelukkig is dat gelukt! Deze keer heeft Nancy ook ondersteund tijdens de thuisbevalling. Nancy is lief, zorgzaam, behulpzaam en geduldig. Zij heeft heel veel ervaring en weet ontzettend veel. Daarnaast vind ik haar -op momenten- no nonsense en duidelijke houding heel verfrissend en helpend tijdens de kraamweek waarbij soms ook onzekerheid komt kijken. Wat ik verder echt een kracht vind van Nancy is haar zelfstandigheid; Nancy stelt geen onnodige vragen. Zo maakt Nancy bijvoorbeeld de lekkerste ontbijtjes van dingen waarvan je niet meer weet dat je dat in huis had, zonder dat ze vraagt wat je precies wilt en waar zij het kan vinden. Hetzelfde geldt voor het vinden van vazen, schoonmaakspullen, dienbladen enz. enz. Nancy redt zich wel en dit geeft zoveel rust! Wij zijn Nancy ontzettend dankbaar.

 

-------------------------

Het was een genot om Nancy als kraamverzorgende te hebben! Ik raad haar heel erg aan bij anderen. Nancy is aandachtig, verzorgend, heel fijn in de omgang, heel lief met de baby en voor mij en mijn vriend. Ze vertelt en leert je veel, kijkt echt naar wat jij prettig vindt en welke aanpak goed binnen jouw gezin past. Ze is niet belerend en zal je niks opleggen, ze geeft gerichte tips. Ze vindt het belangrijk dat je genoeg rust in je kraamweek en neemt alle huishoudelijke klusjes uit handen. Je hebt het niet eens door en alles is al gedaan. Het huis was een oase van relaxtheid met Nancy. Ik heb haar aangeraden bij vriendinnen, die ook erg blij waren met Nancy. En een volgende keer zal ik zeker weer Nancy vragen! Heel erg bedankt Nancy, voor de heerlijke kraamweek!

 

-----------------------

Wij hebben een hele fijne kraamtijd gehad met Nancy als kraamverzorgster. Zowel onze tweeling, als de nieuwe papa en mama waren in hele goede handen